شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، روز جمعه ۲۱ فوریه (سوم اسفند) میزبان نشست سران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس، اردن و مصر در ریاض بود.
به گزارش عرب نیوز، در این دیدار تلاشهای مشترک در حمایت از آرمان فلسطین و تحولات غزه و دیگر مسائل منطقهای و بینالمللی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
در این دیدار شیخ محمد بن زاید آل نهیان، رئیس امارات متحده عربی، ملک عبدالله، پادشاه اردن، عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهوری مصر، شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر، شیخ مشعل الاحمد الجابر الصباح، امیر کویت، و سلمان بن حمد آل خلیفه، ولیعهد و نخستوزیر بحرین، حضور داشتند.
جزئیات بیشتری از این دیدار منتشر نشده است، اما بنا بر گزارش رسانههای عربی، رهبران شرکتکننده در این نشست از برگزاری اجلاس سران کشورهای عربی در قاهره در روز چهارم مارس استقبال کردند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
رسانه «الخلیج آنلاین» نیز نوشت که این دیدار در راستای تلاش کشورهای عربی برای «اتخاذ موضعی مشترک در برابر طرح جنجالی ترامپ» درباره کوچاندن فلسطینیها از نوار غزه انجام شده است.
این نشست در حالی برگزار شد که روز شنبه ۲۲ فوریه (چهارم اسفند) قرار است اسرائیل در ازای دریافت شش گروگان دیگر از غزه، صدها اسیر و زندانی فلسطینی را آزاد کند و به این ترتیب آخرین مرحله از تبادل گروگانها براساس مرحله اول توافق آتشبس جنگ غزه به پایان میرسد.
آتشبس باعث توقف در جنگ غزه شده است، اما چشمانداز پایان قطعی این درگیری همچنان نامشخص است. حماس که در جریان حمله به اسرائیل حدود یک هزار و ۲۰۰ نفر را کشت و ۲۵۱ گروگان را گرفت، میکوشد نشان دهد که بهرغم تلفات سنگین در جنگ کنترل غزه را در دست دارد و بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، نیز گفته است قصد نابودی کامل حماس را دارد.
هر دو طرف گفتهاند که قصد دارند مذاکرات برای مرحله دوم آتشبس را آغاز کنند، مرحلهای که به گفته میانجیها توافق بر سر بازگشت حدود ۶۰ گروگان باقیمانده و خروج نیروهای اسرائیلی از غزه است.
با این حال امیدها برای دستیابی به توافق به دلیل اختلافات درمورد آینده غزه کمرنگ شده است. پیشنهاد دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده، درباره پاکسازی منطقه از فلسطینیان و توسعه آن بهمثابه استراحتگاهی تحت کنترل ایالات متحده نگرانی کشورهای عرب را برانگیخته و برخی نهادهای بینالمللی نیز با این طرح مخالفت کردهاند.
دونالد ترامپ در اظهارات تازهای در مصاحبه با شبکه «فاکس نیوز» گفت که طرح او درباره غزه «خوب» است، اما قصد ندارد آن را بر کسی تحمیل کند. او افزود که این طرح را صرفا توصیه میکند.
ترامپ با اشاره به وضعیت کنونی نوار غزه گفت: «غزه کاملا ویران شده است و اگر به ساکنان آن آزادی انتخاب داده شود، آنها این منطقه را ترک خواهند کرد.» او همچنین از موقعیت جغرافیایی غزه تمجید کرد و تصمیم اسرائیل برای خروج از آن در گذشته را «سوالبرانگیز» خواند.
ترامپ درحالی این موضع جدید را ابراز میکند که پیشتر خواسته بود فلسطینیان به دیگر مناطق، ازجمله مصر و اردن، منتقل شوند. کشورهای عربی بر «حق بازگشت» فلسطینیان تاکید و هرگونه کوچ اجباری را محکوم میکنند. کشورهای غربی و متحدان آمریکا نیز این پیشنهاد را نقض قوانین بینالمللی میدانند و بر راهحل دو کشوری تاکید میکنند.
شاهزاده محمد بن سلمان بارها تاکید کرده است که مسئله فلسطین در صدر موضوعهای مورد توجه عربستان سعودی است و ریاض همواره میکوشد که یک کشور مستقل فلسطینی با پایتخت بیتالمقدس شرقی تشکیل شود. او همچنین تصریح کرده است که عربستان سعودی تا تحقق این هدف هیچگونه روابط دیپلماتیکی با اسرائیل برقرار نخواهد کرد.